Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Εκλογές τώρα

Από τις λίγες φορές που ο Τσίπρας έχει απόλυτο δίκιο. Λαϊκής νομιμοποίησης δεν στερείται μόνο η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του Πασόκ, αλλά το σύνολο της Βουλής. Ο αντίλογος περί συνεχών πρόωρων εκλογών στην χώρα μας, ως ενδημική πολιτική παθογένεια, είναι και θεσμικά ελλιπής αλλά παραβλέπει και την πραγματικότητα. Πράγματι οι πρόωρες εκλογές, ως πολιτική διέξοδος και ως συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία, έχουν τύχει πρωτοφανούς κατάχρησης από το σύνολο των κομμάτων. Δεν είναι δυνατόν να μετρούνται στα χέρια του ενός χεριού οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μία κυβέρνηση εξάντλησε την τετραετία από το 74 μέχρι σήμερα.
Εάν όμως δεν πρέπει να γίνουν σήμερα πρόωρες εκλογές, δεν πρέπει να γίνουν ποτέ. Μέσα σε δύο χρόνια έχουν συντελεστεί αλλαγές - και κυρίως έχουν δρομολογηθεί καταστάσεις - που κάποτε θεωρούνταν αδύνατες. Το σύνολο της Βουλής καλείται να διαχειριστεί μία πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από αυτή που επικρατούσε κατά τις τελευταίες εκλογές. Το σύνολο δε των κομμάτων εκλέχθηκε στην ισχυρή Ελλάδα του Ευρώ και των εργατικών και οικονομικών κατακτήσεων και καλείται να διαχειριστεί την ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη πτώχευση. Οι προηγούμενες εκλογές έγιναν υπό το κλίμα να «γίνουμε η Δανία του Νότου» και πλέον παλεύουμε να μην καταντήσουμε «η Ινδία της Ευρώπης».
 Για όλα αυτά οι πολίτες δεν έχουν τοποθετηθεί. Και το σύνολο των κομμάτων έχει διαφορετική πολιτική ατζέντα από αυτή υπό την οποία εκλέχθηκε.
- Το Πασόκ εφάρμοσε μία διαμετρικά αντίθετη πολιτική από αυτή που είχε εξαγγείλει. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που κάποιοι (μεταξύ των οποίων και παλαιό πρόεδρος του ΑΠ) να μιλάνε για ευθεία πολιτική εξαπάτηση και υφαρπαγή της ψήφου που επισύρει ακόμη και ποινικές ευθύνες.
- Η ΝΔ πήγε στις εκλογές με σκυμμένο το κεφάλι και πλέον εμφανίζεται ως ο από μηχανής θεός που θα μας σώσει. Με μία μεσοβέζικη στάση, νοιάζεται μόνο για την εξουσία. Δεν είναι δυνατόν να λες ναι στα λεφτά, ναι στα δάνεια, ναι στη βοήθεια, αλλά όχι στα μέτρα. Μέτρα που για να μην ξεχνιόμαστε ο Καραμανλής είχε προαναγγείλει.
- Η Αριστερά, στις προηγούμενες εκλογές διακήρυττε ότι δεν υπάρχει καν κρίση! Και πλέον (ένα μέρος της) καπηλεύεται την λαϊκή δυσαρέσκεια και επαγγέλλεται μία δήθεν επανάσταση που δεν μπορεί να στηρίξει ούτε η ίδια. Κοινώς, όταν ο Τσίπρας και η Αλέκα θα ξανακαλέσουν σε ανυπακοή και σε άρνηση πληρωμής των φόρων, καλό θα ήταν να παραιτηθούν πρώτα της βουλευτικής τους αποζημίωσης. Και με τον Αγά και με τον Ζευγά δεν γίνεται.
- (Ο Καρατζαφέρης είναι εκτός συναγωνισμού. Η κωλοτούμπα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Και πριν τις εκλογές και σήμερα η πολιτική του εξαρτάται από το πώς θα ξυπνήσει το πρωί).
- Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν μέσα στη Βουλή επιπλέον δύο κόμματα, αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές και ακόμη περισσότερες πολιτικές κινήσεις.
Ακόμη περισσότερο δε, παραβλέποντας την προφανή πολιτική αλλαγή που στερείται πλήρως της λαϊκής νομιμοποίησης, μας ετοιμάζουν και κυβέρνηση συνεργασίας. Και ο πολιτικός λόγος επικεντρώνεται στο εάν θα είναι κυβέρνηση τεχνοκρατών ή πολικών.
 Τον λαό τον ρωτήσατε;. Μπορεί να θέλει τον Τσίπρα ως νέο Κολοκοτρώνη. Μπορεί να εκπληρώσει το όνειρο του ΚΚΕ τα τελευταία 70 χρόνια και να γίνουμε μία νέα Β Κορεά. Μπορεί να θέλει ακόμη και τον Βεργή για να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Δεν έχει καμία σημασία.  Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο λαός είναι σοφός. Για την ακρίβεια είναι τόσο ηλίθιος (και έχει τόσο βραχεία μνήμη) ώστε να επανεκλέξει ένα κόμμα που στις προηγούμενες εκλογές το έβριζαν και οι πέτρες. Αυτό όμως είναι επουσιώδες. Το έχουμε ξαναπεί. Η δημοκρατία δεν είναι το καλύτερο πολίτευμα. Είναι το πιο δίκαιο. Μπορεί να γουστάρουμε να καταστραφούμε. Δικαίωμά μας.
Δεν είναι δυνατόν να παίρνονται αποφάσεις που θα αλλάξουν το μέλλον μας για τα επόμενα 100 χρόνια. Ακόμη και εάν αυτές οι αποφάσεις είναι αναπόφευκτες, αφήστε το λαό να εκλέξει τα πρόσωπα που θα τις  εφαρμόσουν. Εκλογές τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου